Mengingati mati

kematian


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Orang pintar ialah sesiapa yang memuliakan dirinya serta membuat persediaan untuk kehidupan selepas mati, sementara orang bodoh ialah sesiapa yang membiarkan dirinya mengikut hawa nafsu tetapi mengharapkan cita-citanya dikabulkan oleh Allah.”(Riwayat At-Tirmidzi)

Huraian Hadith:

1. Kita wajib menghormati sesama manusia termasuk diri sendiri, ibu, bapa, isteri atau suami, anak-anak, saudara mara, sahabat serta jiran tetangga sama ada dengan berbuat baik, menjaga tutur kata (berbudi bahasa) dan baik hati atau berbaik sangka menurut kemampuan masing-masing.

2. Kematian pasti dihadapi oleh setiap orang sebagaimana firman Allah yang bermaksud: “Setiap yang bernyawa pasti akan mati.” (Al-Anbia’: 34). Oleh itu petanda bagi orang yang sentiasa mengingati mati ia sentiasa memperbanyakkan amal perbuatan yang baik sepanjang hidupnya.

3. Sebaik-baik usaha ialah bermujahadah melawan nafsu dan berusaha memperbaiki diri. Pengekangan nafsu akan menundukkan nafsu agar kita dapat mengawal tingkah laku mengikut syariat dan ketetapan Islam.

4. Setiap amalan yang baik akan mempengaruhi doa yang dipohon atau dengan perkataan lain Allah S.W.T tidak akan mensia-siakan doa orang yang beriman dan selalu melakukan kebajikan. Begitulah hal yang sebaliknya.

Larangan Meminta-minta Mati

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: ” Jangan sesekali seseorang daripada kamu bercita-cita hendak mati kerana sesuatu bencana yang menimpanya; kalau keadaan mendesaknya meminta mati, maka hendaklah ia memohon dengan berkata : Ya Tuhanku, hidupkanlah daku selagi hidup itu lebih baik bagiku, dan matikanlah daku apabila mati itu lebih baik bagiku.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

i) Seorang mukmin dilarang keras meminta mati kerana bosan dan tidak tahan menanggung sesuatu bencana yang menimpanya; sebaliknya dia mestilah mensifatkan bala bencana yang menimpanya itu sebagai ujian dan menerimanya dengan redha.

ii) Sesungguhnya segala dugaan itu adalah kaffarah (penghapus) dosa dan kesalahan orang yang ditimpa bencana tersebut . Oleh itu Allah menyeru kita agar menghadapinya dengan sabar dan akan ditulis pahala amal baik sebagai ganjarannya.

iii) Allah S.W.T adalah bersifat dengan Maha Pengasih dan Penyayang, Dia tidak akan membiarkan hamba-Nya berada di dalam kesusahan selagi hamba-Nya itu ingat dan berserah diri serta bertawakkal kepada-Nya dalam segala keadaan.

editor: zulhafidz (krew iluvislam)
sumber: http://www.iluvislam.com/design/wallpaper/2107-mengingati-mati.html

Advertisements
Comments
8 Responses to “Mengingati mati”
 1. krole says:

  alhamdulillah dapat lagi krole ilmu baru hari ini, thanks bro entri ni memang menarik…” mati itu adalah pasti” so persiapkanlah diri kita untuk hari itu… amin~

 2. mak lagenda says:

  terima kasih saling mengingati

 3. hadijah says:

  Namun,sedihnya…akak pernah terbaca..ada seorang motivator mengatakan byk sykt korporat menolak jika seminar yg dimasukkan hal yg berkaitan keadaan azab neraka, mengenai kematian..katanya mengganggu kreativiti pekerja2 mereka..
  Sebenarnya,kalau kita tak tahu sbnarnya tu yg kita leka..tapi kalau kita berusaha utk menerima hakikat kematian, hakikat azab neraka dan indahnya syurga..Insyaallah, hati kita pasti merasa takut utk hanyut di dunia yg fana ini.Rasulullah SAW bersabda,”

  ” WAHAI SEKALIAN MANUSIA! DEMI ALLAH KALAULAH KAMU MENGETAHUI APA YANG AKU KETAHUI SEKARANG INI, NESCAYA KAMU AKAN SEDIKIT TERTAWA DAN BANYAK MENANGIS” (HADIS RIWAYAT AL-BUKHARI DAN MUSLIM)

  (Petikan daripada buku Sakratul Maut: Bersediakah Anda Menghadapinya karya Dr Aidh Abdullah Al-Qarni)
  wallahu alam…

  • izzysabki says:

   wallahua’lam…sgt btul apa yg akak ckp 2…kdang2 rmai org xtau ingt mati adalah terapi trbaek utk mnguatkn smgt kerja.sbb kite akn sntiasa brsedia mnghadapi kmatian yg xtau ble akn dtg..skaligus prestasi kerja akn mningkat dek krana bimbang mati dlm keadaan yg xbersedia..wallahua’lam…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: